Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 15. heinäkuuta 2021

Blackkklansman (2018)


Laitan tänne blogin puolelle myös vanhempia arvosteluja, joita kirjoitin muutamia vuosia sitten muualle, jotta ne jatkossa löytyy yhdestä paikasta. 

Ensimmäisenä tällaisena Blackkklansman arvio vuodelta 2018. 

BlacKkKlansman on ohjaaja Spike Leen uusin leffa ja mainittakoon heti alkuun, että elokuva on aivan taattua Spike Leetä. 


Elokuva ottaa paljon kantaa tummaihoisten ahdingosta ja heidän kohtelustaan 70-luvun Amerikassa. Elokuva kertoo Ron Stallworthista (Washington) joka on ainut afroamerikkalainen poliisi Colorado Springissä, ja hän on saanut tarpeekseen päivittäisestä rasismista ja päättää soluttautua Ku Klux Klaniin. Tämä tietenkin onnistuu puhelimitse, mutta paikan päälle tarvitaan vaaleampi kollega Flip Zimmerman (Driver). Vaikka elokuva on kantaa ottava ja käsittelee vakavia asioita, on mukana kuitenkin paljon komediaa. Hauskoja tilanteita aiheuttaa mm. se miten tummaihoinen ja juutalainen soluttautuvat järjestöön joka tunnetusti vihaa juuri molempia. 


Koto Suomessa elokuva on saanut paljon huomiota, koska Jasper Pääkkönen nähdään elokuvassa. Ja yllättäen kyseessä on melko suuri rooli, sillä Pääkkösellä on ehkä kolmanneksi suurin rooli. Ennakkoon olin kuullut miten ohjaaja Lee kehui Pääkköstä ja kun elokuvan vihdoin näin, voin ilokseni sanoa, että kaikki ylistys oli ansaittua. Sillä Jasper tekee todella hyvää jälkeä hyytävänä KKK-jäsenenä. 


Spike Lee on kieltämättä hyvä elokuvantekijä, mutta ei missään tapauksessa mitenkään hienovarainen, vaan antaa tulla täyslaidallisen myös Yhdysvaltojen nyky hallituksesta. Kaikki pienet viittaukset nyky hallintoon ja tämän hetkiseen tilanteeseen, antaa hauskan lisän, vaikka lopussa nähdäänkin vakavaa kuva materiaalia nyky menosta. Lee onkin tunnetusti kovaääninen Trumpin vastustaja, mikä elokuvasta käy selvästi ilmi. 


Näyttelijöinä nähdään mm. John David Washington, Adam Driver, Jasper Pääkkönen, Laura Harrier, Topher Grace, Robert John Burke, Michael Buscemi ja Alec Baldwin. Sen lisäksi että Pääkkönen tekee loistavaa roolityötä, myös Driver ja Washington ovat rooleissaan todella hyviä. Ne jotka vihaavat Driveriä Star Wars elokuvissa ja sanoo ettei hän osaa näytellä, niin tämä elokuva ainakin todistaa hänen osaavan näytellä. Varsinkin yksi monologi kohtaus on huikeaa katsottavaa. 


Elokuva tuokin mieleen vanhat blacksploitaatio ja eksploitaatio leffat, niin kuvallisesti kuin musiikillisesti. Silti elokuva perustuu Ron Stallworthin omaelämäkerta kirjaan, mikä tekeekin kaikesta vielä mielenkiintoisempaa. Sen lisäksi näyttelijät ovat siis todella hyviä ja tarinankin on hyvä, joten eipä liiemmin jäänyt mitään valittamisen aihetta. Suosittelen elokuvaa ehdottomasti kaikille ja varsinkin jos haluaa nähdä Pääkkösen isossa roolissa Hollywood elokuvassa. Ja toivottavasti häntä nähdään jatkossakin sellaisissa elokuvissa. Arvosanaksi annan ysin, sillä elokuva on todella loistava kokemus ja sitä jää miettimään pitkäksi aikaa. Eikä siitä liiemmin ole huonoa sanottavaa. Arvosana 9/10 




Arvostelu kirjoitettu: 29.8.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Gunpowder Milkshake (2021)

Tällä kertaa Leffahullu blogin arvostelussa Netflix leffa Gunpowder Milkshake josta en tiennyt mitään kun aloin katsomaan, paitsi että on j...